Programma


Created with Sketch.

Masterclasses en workshops

Created with Sketch.

Elke masterclass wordt twee tot drie keer gegeven; per keer maximaal 10-12 deelnemers om persoonlijke aandacht te kunnen geven. Duur: 1 uur..

Fermenteren | De oudste én nieuwste manier en voedsel bewaarbaar, beter verteerbaar en lekkerder te maken. Wat kun je ermee als kok? Maak bijv. je eigen pickles. Door Christian Weij, eigenaar van het Smaakpark in Ede en auteur van het boek Verrot Lekker. Tijden: 14.00 uur en 15.30 uur.
WEGENS GROTE BELANGSTELLING EEN EXTRA MASTERCLASS om 18.45 uur!

80/20 koken volgens Dutch Cuisine | Herwaardering voor de Nederlandse keuken: 80% plantaardig, uit het seizoen, zoveel mogelijk biologisch, van dichtbij. Leer de principes en kijk de creativiteit af van de jongste Dutch Cuisine chef van Nederland Björn de Waal (Het Arsenaal 1309 in Doesburg). Tijden: 14.15 uur en 15.45 uur.

Cocktails en mocktails | Cocktails maken is een vak, maar mocktails zijn een hit: een cocktail zonder alcohol. Barman Andréas Yudhistira van Villa Ruimzicht leert je de meest waanzinnige cocktails en alcoholvrije mocktails maken. Tijden: 17.30 uur en 18.45 uur.

Het hele dier - worst maken | Een varken is meer dan twee varkenshaasjes. Worst maken is een mooie manier om ook de minder courante delen te kunnen gebruiken. Het is een echt vak, maar de beginselen brengt Inge Vleemingh van de Goed Gevulde in Halle je graag bij. Tijden: 14.00 uur en 15.30 uur.

Wijn | Wijnbouwer Leon Masselink praat je bij over de beste (Achterhoekse) druiven en wijnen. SVH-wijnmeester Robin Overdreef, sommelier en mede-eigenaar van Hotel Villa Ruimzicht maakt de combinatie met spijs en geeft tips hoe je wijnen beter kunt inpassen in een horecaconcept. Tijden: 15.45 uur (onder voorbehoud) en 18.30 uur.

Food Fotografie | Foodstyling en een topfoto maken het verschil op social media. Hoe fotografeer je - met een smartphone - een mooi bord met lekker eten? Leer de trucs van de professional. Door Dianne Vreman, food fotograaf (en krijtbordenartiest). Tijden: 15.30 uur en 17.15 uur en 18.45 uur.

Masterclass Proef Puur Achterhoeks Bier. Een streekbier is pas een streekbier als alles uit de regio komt: graan, mout, hop. Door brouw-expert Onno Raspe en Smaakacademie Achterhoek. Tijden: 14.15 uur en 15.45 uur.

De wedstrijdarena's

Created with Sketch.


Chef Achterhoek Food | 10 ingrediënten in de nog verzegelde koelkast, met de klok op 60 minuten. Vier Achterhoekse/Liemerse chefs laten zien wat ze kunnen met onderscheidende regionale en duurzame producten. Tijd 15.00 uur.

Burgemeesters koken!
Drie burgemeesters (Aalten, Bronckhorst en Winterswijk) koken hun favoriete gerecht met ingrediënten uit vooral hun eigen gemeente. Wie wint? Tijd 13.30 uur.

Verkiezing Horecatalent 2022 (koks) | Wie kookt het spannendste menu du marché | Wij doen de (Achterhoek Food) boodschappen vandaag en jij kookt er spontaan iets creatiefs mee. Vers van het land. | Voor thuiskoks en professionals (in opleiding). Tijd 17.30 uur.

Verkiezing Horecatalent 2022 (gastheer/gastvrouw) | Ben jij de perfecte horecagastheer/vrouw? Dat bewijs je met de volgende test:
1. Wijnkennis, theorie en proeven
2. Stel de ultieme Achterhoekse/Liemerse kaasplank samen
3. Maak twee verschillende cocktails/mocktails met de aanwezige (regionale) producten
Tijd 14.45 uur.

Proef-werk
Herken jij alle smaken en producten? Doe de test onder leiding van bovenmeester René Tak van Grand Café het Meestershuis in Vorden: 
1. Herken je alle producten op tafel?
2. Doe de Blindproef-smaaktest 

Pop-up foodbars

Created with Sketch.

Onze pop-up foodbars en smaaktafels bieden je een paar lekkere verrassingen, van een pop-up pompoen foodbar, tot proeverijen van droge worst, producten van Achterhoeks graan en een mooie collectie regionale kazen. 

Kookles

Created with Sketch.

Nel Schellekens van Het Keunenhuis in Winterswijk verzorgt een kookles met als thema: duurzaam en regionaal koken. Als je daar geen inspiratie van krijgt! Er kunnen twee liefhebbers meekoken (inschrijven niet nodig). Tijd: 16.30 uur
En het Metzo Collega geeft een gastles zodat je een indruk krijgt van horeca-onderwijs op een VMBO-school. Tijd 13.30 uur.

Win een masterclass met de ideeënwedstrijd: 
Een tweede leven voor oud brood!

Created with Sketch.

Oud brood? Dat bestaat niet. Daar maak je namelijk iets lekkers van: croutons, wentelteefjes, panzanella (broodsalade), bier... Wij zijn benieuwd wat jij van oud brood kunt maken. Stuur je vondst naar [email protected]
Alle recepten worden door ons bekeken en gepubliceerd. De winnaar mag deelnemen aan een masterclass naar keuze.

Programma-onderdelen

Wedstrijden

Ben jij creatief in de keuken, heb jij een toprecept, kun jij blind producten herkennen? Doe mee met een van de competities of kom kijken en inspiratie opdoen.

Masterclasses en Workshops

Met een masterclass van een echte prof leer je razendsnel de kneepjes van het vak. Worst maken of bier brouwen. Of kies uit de tien andere masterclasses en workshops.

Pop-up restaurant en Smaaktafels

Op het horecaplein heeft onze Achterhoek Kookt chef een mooi menuutje samengesteld. Uit de streek, van het seizoen, duurzaam en no-waste.
Proef verder een plankje de mooiste kazen bij onze kaasboeren, laat je verrassen bij de groentenboer, ontdek de lekkerste broodjes, proef Achterhoekse wijnen en speciaalbieren.