Programma


Created with Sketch.

Masterclasses met aansluitende workshops

Created with Sketch.

Elke masterclass wordt twee tot drie keer gegeven; per keer maximaal 10-12 deelnemers.
Niveau * = iedereen, **= gevorderden ***= professionals)

** Fermenteren | De oudste én nieuwste manier en voedsel bewaarbaar, beter verteerbaar en lekkerder te maken. Wat kun je ermee als kok? Maak bijv. je eigen pickles. Door Christian Weij, eigenaar van het Smaakpark in Ede en auteur van het boek Verrot Lekker.

*** 80/20 koken volgens Dutch Cuisine | Herwaardering voor de Nederlandse keuken: 80% plantaardig, uit het seizoen, zoveel mogelijk biologisch, van dichtbij. Leer de principes en kijk de creativiteit af van de jongste Dutch Cuisine chef van Nederland Björn de Waal (Het Arsenaal 1309 in Doesburg).

** Cocktails en mocktails | Wist je dat barman Andréas Yudhistira van Villa Ruimzicht de meest waanzinnige cocktails en alcoholvrije mocktails maakt? Andréas is pas sinds april in Nederland en geeft de workshop in het Engels.

** Het hele dier - worst maken | Een varken is meer dan twee varkenshaasjes. Worst maken is een mooie manier om ook de minder courante delen te kunnen gebruiken. Het is een echt vak, maar de beginselen brengt Inge Vleemingh van de Goed Gevulde in Halle je graag bij.

* Wijn | Wijnbouwer Leon Masselink praat je bij over de beste (Achterhoekse) druiven en wijnen. SVH-wijnmeester Robin Overdreef, sommelier en mede-eigenaar van Hotel Villa Ruimzicht maakt de combinatie met spijs en geeft tips hoe je wijnen beter kunt inpassen in een horecaconcept.

*** De wereld van granen | Met graan kun je veel meer dan brood of banket maken. Een risotto van gefermenteerde gerst bijvoorbeeld, miso of tempeh. Sietse Drion, sous-chef van Het Arsenaal 1309 (Doesburg) is een expert. Kom inspiratie op doen voor meer variatie en een eigen signatuur in de keuken.

** Barista | Een barista is een kunstenaar in het maken en serveren van koffie. Leer het van de vakman, Tom ten Dolle van Hesselink Koffie (Winterswijk).

* Food Fotografie | Foodstyling en een topfoto maken het verschil op social media. Hoe fotografeer je - met een smartphone - een mooi bord met lekker eten? Leer de trucs van de professional. Door Dianne Vreman, food fotograaf (en krijtbordenartiest).

** Masterclass Proef Puur Achterhoeks Bier. Een streekbier is pas een streekbier als alles uit de regio komt: graan, mout, hop. Door brouw-expert Onno Raspe en Smaakacademie Achterhoek.

De wedstrijdarena's

Created with Sketch.

Met advies en oordeel van een deskundige jury, en mooie prijzen voor de winnaars.

Of je al ervaring hebt in  de keuken of een gewoon een goede thuiskok bent, iedereen kan meedoen. Per wedstrijd hebben we het nieveau aangegeven.
Niveau * = iedereen, **= gevorderden ***= professionals

*** Chef van de Achterhoek 2022 | 10 ingrediënten in de nog verzegelde koelkast, met de klok op 60 minuten. Vier Achterhoekse/Liemerse chefs laten zien wat ze kunnen met onderscheidende regionale en duurzame producten.

** Verkiezing Horecatalent 2022 (koks) | Wie kookt het spannendste menu du marché | Wij doen de (Achterhoek Food) boodschappen vandaag en jij kookt er spontaan iets creatiefs mee. Vers van het land. | Voor thuiskoks en professionals (in opleiding).

** Verkiezing Horecatalent 2022 (gastheer/gastvrouw) | Ben jij de perfecte horecagastheer/vrouw? Dat bewijs je met de volgende test:
1. Wijnkennis, theorie en proeven
2. De ultieme kaasplank
3. Twee verschillende cocktails/mocktails maken van de aanwezige producten

* Op de proef
Herken jij alle smaken en producten? Doe de test onder leiding van bovenmeester René Tak van Grand Café het Meestershuis in Vorden: 
1. Herken je alle producten op tafel?
2. De Blindproefsmaaktest 

Smaaktafels

Created with Sketch.

Onze pop-up smaaktafels bieden je een paar lekkere verrassingen, van een fantastische salad bar, tot proeverijen van droge worst, producten van Achterhoeks graan en een mooie collectie regionale kazen. 

Doe mee aan de ideeënwedstrijd: 
Een tweede leven voor oud brood!

Created with Sketch.

Oud brood? Dat bestaat niet. Daar maak je namelijk iets lekkers van: croutons, wentelteefjes, panzanella (broodsalade), bier... Wij zijn benieuwd wat jij van oud brood kunt maken. Stuur je vondst naar info@horecatalentachterhoek.nl
Alle recepten worden door ons bekeken en gepubliceerd. De winnaar mag deelnemen aan een masterclass naar keuze.

Programma-onderdelen

Wedstrijden

Ben jij creatief in de keuken, heb jij een toprecept, kun jij blind producten herkennen? Doe mee met een van de competities of kom kijken en inspiratie opdoen.

Masterclasses en Workshops

Met een masterclass van een echte prof leer je razendsnel de kneepjes van het vak. Worst maken of bier brouwen. Of kies uit de tien andere masterclasses en workshops.

Pop-up restaurant en Smaaktafels

Op het horecaplein heeft onze Achterhoek Kookt chef een mooi menuutje samengesteld. Uit de streek, van het seizoen, duurzaam en no-waste.
Proef verder een plankje de mooiste kazen bij onze kaasboeren, laat je verrassen bij de groentenboer, ontdek de lekkerste broodjes, proef Achterhoekse wijnen en speciaalbieren.